Lourdesreis 5 t/m 13 september

Van maandag 5 september tot en met dinsdag 13 september gaan meerdere parochianen van ons cluster op bedevaart naar Lourdes.
Graag willen wij de thuisblijvers door middel van onderstaand programma op de hoogte brengen hoe deze reis gaat verlopen.

* DAG 1, MAANDAG 05 SEPTEMBER        Amiens-Lisieux
Vertrek vanaf de kerk in Horn 09.30 u per bus Amiens in Noord-Frankrijk met o.a. bezichtiging van de grootste Gotische kathedraal van Europa.
De bouw duurde ongeveer 200 jaar, toegewijd aan Maria, maar meer bekend doordat er de schedel van Johannes de Doper wordt bewaard. De reis wordt vervolgd naar Lisieux, waar we overnachten.

* DAG 2, DINSDAG 06 SEPTEMBER        Lisieux-Niort
Lisieux, de plaats die bekend is vanwege de H. Theresia van Lisieux. Tijdens ons bezoek daar vieren we de H. Mis en krijgen we een rondleiding door de Basiliek. We vervolgen de reis naar Niort voor de overnachting.

* DAG 3, WOENSDAG 07 SEPTEMBER      Niort-Lourdes
Rond lunchtijd bereiken we Lourdes en ontmoeten daar de pelgrims die per nachtbus of vliegtuig zijn gekomen.                                                 
Lourdes:
17.30 u.  H. Mis in de Bernadettekerk Carmelzijde

* DAG 4, DONDERDAG 08 SEPTEMBER   
10.30 u.  H. Mis in de Bernadettekerk en Handoplegging
God legt in Jezus zijn hand op ons leven. Dat diepgelovig vertrouwen vieren we in de sacramenten, maar ook op bijzondere wijze in de handoplegging. God wil ons aanraken en zegenen, genezen en helen. Het gebaar van de handoplegging brengt dat aan het einde van de Mis tot uiting.
14.00 u. Stadswandeling hotelpelgrims
Maria verscheen aan Bernadette. Maar wie is zij? Onze stadwandeling geeft gelegenheid haar beter te leren kennen. We bezoeken de belangrijkste plaatsen waar Bernadette gewoond en geleefd heeft en staan stil bij de betekenis van haar boodschap.
21.00 u. Gezamenlijk deelname aan de Lichtprocessie
 
Dat pelgrims naar hier zouden komen in processie’ had Maria gevraagd. In de lichtprocessie bidden we lopend de rozenkrans. De kaars in onze hand is niet alleen uitdrukking van ons gebed, maar ook van ons gelovig vertrouwen dat Jezus het licht van de wereld en ook van ons leven is.

* DAG 5, VRIJDAG 09 SEPTEMBER
08.30 u. H. Mis aan de Grot
Het hart van de heiligdommen in Lourdes is de grot van Massabiëlle, waar Maria verschenen is.
Juist op deze plaats, waar hemel en aarde elkaar op bijzondere wijze hebben geraakt, vieren we aan de voet van de beeltenis van Maria de eucharistie.
Aansluitend: groepsfoto en koffiedrinken bij het accueil (het hotel, waar de pelgrims verblijven die zorg nodig hebben)
14.30 u.  Viering van Barmhartigheid in de Pius X
De boodschap van Lourdes roept ons op ons met God, met elkaar en met onszelf te verzoenen.
Het is feitelijk de ‘kern’ van Lourdes. In dit moment van barmhartigheid staan we stil bij de oproep van het evangelie, ons door Maria verhaald, om daadwerkelijk  tot verzoening te komen.
Tijdens de viering is er gelegenheid om met de aanwezige priesters in gesprek te gaan over wat ons heel persoonlijk bezighoudt.
17.00 u. Gezamenlijk deelname aan de sacramentsprocessie
Start bij het podium op de prairie naar de Pius X Basiliek. ‘dat pelgrims hier komen in processie’ had Maria gevraagd. In de sacramentsprocessie trekken we als ‘volk van God onderweg’ samen op. Met de Heer zelf onder ons, in het Allerheiligste.

* DAG 6, ZATERDAG 10 SEPTEMBER
07.30 u. wandeling naar Bartrès
Een wandeling van ca. 8 km. voor wie echt goed ter been is, naar het hoger gelegen Bartrès, de plaats nabij Lourdes waar Bernadette verbleven heeft en de schapen heeft gehoed. Bij de schapenstal wordt een korte overweging gehouden.
08.00 u. Dagexcursie hotelpelgrims
Een bedevaart is ook een vakantie, een tijd van ontspanning, genietend van het vele moois dat God ons in zijn schepping heeft geschonken. Vandaar dat we graag de mogelijkheid bieden deel te nemen aan de excursies naar de Pyreneeën.
10.00 u. H. Mis in de Rozenkransbasiliek
13.00 u. Excursie naar de Pyreneeën voor de accueilpelgrims
13.30 u. Middagexcursies
20.30 u. Verdiepingsmoment “Ga aan de priesters zeggen…”,  souterrain hotel Padoue

De bisschop gaat dieper in op het thema van Lourdes 2022

* DAG 7, ZONDAG 11 SEPTEMBER
09.30 u. Internationale hoogmis in de Pius X –basiliek
We zijn met velen in Lourdes, uit heel Europa, zelfs uit de hele wereld. Het is indrukwekkend om met zovelen samen de zondagmis te vieren . Met duizenden pelgrims, ziek en gezond, jong en oud, met bisschoppen, honderden priesters en vele diakens, vieren we de eucharistie.
14.30 u.  Kleine kruisweg

Voor pelgrims die niet of minder goed ter been zijn. In Lourdes gedenken we dankbaar wat de Heer voor ons heeft gedaan toen Hij op Goede Vrijdag zijn leven voor ons gaf. In veertien staties beschouwen we zijn lijden, als voorbereiding op het vieren van zijn verrijzenis uit de dood.
14.30 u.  Grote kruisweg

Alleen geschikt voor wie goed ter been is.
16.00 u. Uitvoering koor intermezzo in de Bernadettekerk Carmel

* DAG 8, MAANDAG 12 SEPTEMBER Lourdes-Nevers
06.45 u. Vertrek Lourdes-Nevers
Na de verschijningen wilde Bernadette naar het klooster gaan. Ze koos voor de zusters van liefde van Nevers, die ze uit Lourdes kende.  De zusters beheren tot op de dag van vandaag in Lourdes het hospice, waar Bernadette enige tijd woonde. Op 04 juli 1866 vertrok Bernadette uit Lourdes om er nooit meer terug te keren. Per trein reisde ze naar het klooster Saint-Gildard in Nevers.
Hier woonde ze tot haar dood op 16 april 1879. Ze was toen net 35 jaar oud. Aanvankelijk werkte Marie-Bernard, zoals haar kloosternaam luidde op de ziekenzaal, totdat ze zelf te ziek was om nog actief te zijn. Ze werd begraven in een grafkapel in de tuin van het klooster. In verband met het zaligverklaringsproces werd het lichaam in 1909 voor de eerst keer opgegraven. Bij die gelegenheid bleek het lichaam nog volledig in tact te zijn. In de aanloop naar de heiligverklaring werd het graf in 1925 opnieuw geopend en haar lichaam bleek nog steeds volledig geconserveerd. Sindsdien is zij en een schrijn in de kloosterkapel te zien. Wel is haar gezicht met was bedekt, omdat het door aanraking met zuurstof zwart gekleurd was. We vieren hier samen de H. Mis en gebruiken het diner.

* DAG 9, DINSDAG 13 SEPTEMBER Nevers-Nederland
Na de afscheidslunch in Rancourt rijden we door naar Nederland.

Verwachte aankomst in Horn, 13 september: 19.15 u.

* Misintenties:
Tijdens de bedevaart willen we al uw persoonlijke intenties bij de Heer en bij Maria aanbevelen. De intenties die meegegeven zijn, schriftelijk of mondeling, worden verzameld in een envelop. En tijdens alle H. Missen wordt er gezamenlijk voor deze intenties gebeden. Weliswaar zonder namen te noemen, maar als geheel in de diverse kerken waar de H. Mis wordt opgedragen.

Deel ons bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.