Uitvaarten

Uitvaarten

Als u graag een kerkelijk uitvaart wilt regelen, neem dan zo snel mogelijk contact op pastoor Lipsch (06-54761208).


Het overlijden van een geliefde is de een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die iemand kan overkomen. Graag willen wij als parochie u hierin bijstaan en helpen bij het een op zo goed mogelijke wijze afscheid nemen van uw dierbare.  Bij een afscheid zijn er verschillende mogelijkheden en locaties, een begrafenis-mis in de eigen kerk, een dienst in het crematorium of de zaal van de uitvaartondernemer. Maar waarom geen afscheidsviering in de eigen parochiekerk?

Een kerk is voor alles een huis van de gemeenschap. Een plek waar lief en leed gedeeld wordt; een plek waar mensen elkaar tot troost en steun zijn.  Belangrijk is dat behalve familie en vrienden ook mensen uit de buurt afscheid kunnen nemen. Voor velen is het crematorium, letterlijk te ver. Een afscheid in de eigen buurt, in de eigen parochiekerk, binnen de eigen gemeenschap heeft veel voordelen.

De parochie biedt op deze wijze aan parochianen de mogelijkheid  voor de meest persoonlijke uitvaart te kiezen, zoals  een dienst in het crematorium of uitvaarthuis, maar nu vanuit de eigen parochiekerk. Gemakkelijk bereikbaar voor familie, vrienden en buurtgenoten, met condoleanceruimte of koffietafel (parochiehuis of gemeenschapshuis) in eigen dorp. Een kerk met veel zitplaatsen en andere faciliteiten. Welke mogelijkheden zijn er voor een uitvaart?

Avondwake
Op de avond vóór de uitvaart kan een avondwake in de kerk plaatsvinden. Deze begint altijd om 19.00 uur en wordt verzorgd door de leden van de avondwakegroep met aanwezigheid van de priester.
Deze mensen zullen tijdig met u contact opnemen, om deze viering met u samen te stellen. De nabestaanden kunnen kiezen uit een koor dat de dienst verzorgt, of enkele cd’s ten gehore brengen. Echter hier geldt wel dat we de kerk in het midden laten.

Eucharistieviering
De Eucharistieviering kan plaatsvinden op de avond voor de uitvaart of op de dag zelf. Deze wordt voorgegaan door een priester. Er is inbreng door familie mogelijk in de vorm van uitspreken van een “in memoriam”, uitkiezen van de schriftlezingen, het voordragen van de eerste lezing en het zelf maken van de voorbeden. Muzikale opluistering kan verzorgd worden door het kerkkoor met orgelmuziek. Ook opluistering door vocale of instrumentale solisten is mogelijk. Het afspelen van twee cd-nummers (aan het begin en einde van de viering) behoort ook tot de mogelijkheden.

Woord- en gebedsdienst

Dit is vergelijkbaar met een dienst in een uitvaartcentrum of crematorium. Bij een woord- en gebedsdienst is een priester of diaken aanwezig, zonder eucharistie en communie. Ook hier is veel inbreng van de familie  mogelijk in de vorm van teksten en muziek,  CD’s / levende muziek: vocaal/instrumentaal en powerpoint presentatie.

Het is altijd mogelijk om hierover contact op te nemen met pastoor Lipsch (06-54761208) of kapelaan Rajan (06-47755001).

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.