Palmpasenkruis

De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt.

Hij wordt vooral in Nederland en de Antwerpse Kempen gemaakt in kerken en op (rooms) katholieke en christelijke basisscholen. Aan het einde van de kerkdienst worden de palmpasenstokken door de kinderen vaak uitgedeeld aan ouderen of zieken in de parochie. Van oudsher is het een katholieke traditie, maar tegenwoordig wordt de symboliek ook in protestantse en evangelische kerken gebruikt. Er zijn bepaalde vaste attributen bij, die elk een eigen betekenis hebben: Kruis: Staat symbool voor het kruis waarop Jezus stierf (Goede Vrijdag, middag)

Palmtakken: Staan symbool voor de intocht in Jeruzalem op Palmzondag. In Nederland worden deze vaak vervangen door buxustakken

Haan van brood: Het brood van het haantje staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal Witte Donderdag. De haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide nadat  Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag/ in de vroege ochtend).

Eieren: Staan symbool voor nieuw leven Paaszondag

30 rozijnen: Staan symbool voor de 30  Zilverlingen waarvoor  Judas Jezus verried. Tegenwoordig worden in plaats van rozijnen ook andere snoepjes gebruikt. Krans: Soms ook vervangen door een kroon. Staat symbool voor het Koninklijke van Jezus. Jezus als ‘koning’ van zijn wereld, het Rijk Gods.

N.B. ook kinderen die niet de eerste communie doen, broertjes en zusjes of vriendjes en vriendinnetjes, mogen thuis een palmpasenstok maken en in de processie in de kerk meelopen. De H. Mis van Palmzondag begint in Haelen op 09 april om 18.00 u. in Buggenum om 19.00 u. Op 10 april in Nunhem om 09.30 u. en in Horn om 11.00 u.

Deel ons bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.