Wat vieren we met Pinksteren?

Elk jaar vieren we 50 dagen na Pasen Pinksteren, een belangrijk feest waarbij het toch niet altijd duidelijk is wat we vieren. De naam van het woord is afgeleid van het Griekse pentekostè, dat 50 betekent. Met Pinksteren vieren we dat de heilige Geest werd ‘uitgestort’. Dat klinkt als een soort waterval en volgens de omschrijvingen in de Bijbel was dat ook wel het gevoel. De eerste christenen hadden de ervaring dat ze plotseling ‘volgegoten’ werden met God. Veel latere gelovigen kennen dat gevoel: dat God ook in hun binnenste is en hun eigen geest inspireert. Dat vieren we met Pinksteren: dat we vervuld mogen worden van Gods geest. Jezus’ eerste volgelingen hadden, nadat hij zo dramatisch was gekruisigd en daarna opgestaan, tijd nodig om alles wat er gebeurd was te laten bezinken. Ze moesten eraan wennen en omschakelen. Pas daarna konden ze echt openstaan voor de nieuwe situatie.

Tijdens Hemelvaart ging Jezus voorgoed naar de hemel, maar hij beloofde zijn leerlingen niet in de steek te laten. Op de Eerste Pinksterdag zaten de gelovigen in een huis. Ineens hoorden ze een stormgeluid en zagen ze vlammen boven hun hoofden verspreidden. Op dat moment wisten ze dat God hun de Heilige Geest had geschonken. Plots konden de volgelingen in allerlei vreemde talen praten en vertelden ze iedereen over Gods grote daden. 3000 mensen werden overtuigd en sloten zich diezelfde dag nog aan bij de kerk, wat wordt gezien als het ontstaan van de kerk.

Wie is die heilige Geest?

Christenen geloven dat er één God is die tegelijk drie is: de Drie-eenheid. Dat klinkt misschien raar, maar komt regelmatig voor. Een muziekakkoord bestaat ook vaak uit drie tonen. Elke kleur kun je opbouwen uit de drie primaire kleuren rood, geel, blauw. Zo is God als het ware rood, geel en blauw tegelijk, en dat bij elkaar geeft wit.

Je kunt het ook zien als ‘functies’ van God. God de Vader is degene die alles begint. God de Zoon legt contact. God de heilige Geest komt bij je binnen. De heilige Geest is dus dat ‘stukje’ van God dat in mensen zelf werkt. 
Pastoor Patrick Lipsch

Deel ons bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.