Afscheid van pater Matthias (Leo) Terstappen; de laatste missionaris uit Neer

Op vrijdag 19 januari 2024 hebben wij tijdens een mooie afscheidsdienst in de parochiekerk H. Franciscus van Assisië te Oudewater afscheid genomen van Pater Matthias Terstappen.
Pastoor Patrick Lipsch, voorzitter Tjeu Scheepers en secretaris Jacques Wetzels van de kerngroep Neer  woonden namens de parochie Neer de afscheidsdienst in Oudewater bij.
Pater Matthias overleed  op 13 januari jl. op 95-jarige leeftijd.
Hij werkte vele jaren als missionaris in Brazilië. Hij was daar zeer geliefd. Meer dan 25 jaar heeft de basisschool in Neer de projecten van Pater Terstappen financieel ondersteund. Ieder jaar gingen de leerlingen van de school in de vastentijd erop uit om hun Heitje voor een karweitje te doen. De opbrengst ging geheel naar Pater Leo Terstappen die daar veel mooie dingen mee heeft gedaan in met name Anicuns (ligt in de buurt van de hoofdstad Brasilia). Met deze gelden hebben vele kinderen in Anicuns een opleiding kunnen volgen en ook werden er o.a. schoolmeubels van gekocht. Niet alleen met geld ondersteunde de school het werk van de Pater. Ook werden er vele pakketten met o.a. kleding naar Anicuns verzonden. Mede dankzij de hulp van Océ bij het vervoer kon de school ook een elektrische stencilmachine met inbrander naar de pater sturen.
Een groot aantal leerlingen uit Neer correspondeerde met hun adoptiekinderen in Anicuns. Pater Terstappen vertaalde al deze brieven: de Nederlandse brieven naar het Portugees en de Portugese brieven naar het Nederlands. Een heel karwei…., maar niets was de pater teveel.
Heel veel oud-leerlingen van de basisschool in Neer kunnen zich nog de mooie verhalen van de pater herinneren als hij tijdens zijn vakantie in Nederland de school in Neer bezocht om te vertellen over zijn werk in Anicuns. Pater Terstappen was altijd vrolijk en zeer vriendelijk. De kinderen verheugden zich op zijn bezoek.
Neer heeft vele missionarissen en zusters voortgebracht. Pater Terstappen, de laatste nog levende missionaris, is er nu niet meer. Er leven nu nog 2 religieuze missiezuster uit Neer.
In de Mariakapel in de kerk van Neer ligt een album met daarin de gegevens van alle missionarissen en zusters uit Neer. Ook hangt er een schilderij met foto’s van alle religieuzen uit Neer.

Deel ons bericht:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.